OMG ik ben bijna een jaar ondernemer! Op 1 januari 2020 viert mijn bedrijf Lilly and the City – Virtual assistant & Content creator haar eerste verjaardag. En boy oh boy wat heb ik dit jaar veel geleerd, over mezelf én over het ondernemen. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Ondernemen is een vak op zich

Het moment dat ik Lilly and the City inschreef bij de KvK, ik herinner het me nog als de dag van gister. Wat voelde ik me trots. Je inschrijven bij de KvK, dat is easy. Daarna begint het echte werk, het echt ondernemen. Ik vond het best spannend en mijn onzekerheid (kan ik dit wel) kwam regelmatig om de hoek kijken. Een bedrijf starten is een, maar er eentje runnen dat is hele andere koek. Ondernemen is echt een vak op zich, daar kwam ik al snel achter. Superleuk en tegelijkertijd een job waar je ontzettend veel over jezelf leert.

Ondernemerstips van een starter

Voordat ik mijn ondernemerstips deel wil ik wel duidelijk zeggen dat dit mijn ervaringen in het ondernemen zijn. Ik ken nog lang niet alle business kneepjes van het vak, toch denk (en hoop) ik dat je iets aan mijn ondernemerstips hebt.

lianne virtual assistant

Tip 1: Just do it

Is het een droom van je om iets voor jezelf te beginnen? Doe het gewoon! Geen excuses dat je website nog niet af is of dat je nog geen visitekaartjes hebt. Wachten op het perfecte moment? Dan kun je lang wachten. Het perfecte moment bestaat volgens mij niet. Vind je de stap te groot om je baan in een keer op te zeggen? Combineer het dan. Op die manier kun je ontdekken of je droom echt is wat je wil. Die keuze hoefde ik niet te maken omdat ik geen baan had. Ik ben gewoon begonnen, zonder website, visitekaartjes en een logo. Met alleen een bedrijfsnaam, een laptop en een KvK-nummer ben gewoon van start gegaan.

Tip 2: Omschrijf een duidelijk doel

Zonder duidelijk doel heb je geen punt waar je naar toe kunt werken. Schrijf je doel zo specifiek mogelijk op. Bijkomend voordeel is dat je full focus aan je doel kunt werken. Mijn doel voor mijn eerste jaar als ondernemer was het ontdekken van welke werkzaamheden ik het meest blij werd en met welke klanten ik het liefste werk. Om dit te ontdekken heb ik verschillende soorten opdrachten aangenomen en met verschillende type klanten gewerkt. Nu een jaar later heb ik duidelijk voor ogen wat ik wil: vrouwelijke ondernemers online ondersteunen en content schrijven voor deze blog om andere vrouwen te inspireren.

Tip 3: Ask for help

Kom er ergens niet uit, loop je ergens tegenaan of heb je ergens geen kaas van gegeten? Vraag om hulp! Of dit nu een middagje sparren is met andere startende ondernemers of advies vragen aan een business pro. Beide heb ik regelmatig gedaan, en doe ik nog steeds. Hier heb ik ontzettend veel van geleerd en het heeft me zelfs nieuwe klanten opgeleverd. En dan nog iets belangrijks: je hoeft niet alles zelf te doen. Er is niks mis mee om dingen uit te besteden. Zelf vind ik websites en webshops maken heel leuk om te doen, maar ik kan me heel goed voorstellen dat je dit best ingewikkeld vindt. Mijn advies? Zoek een partij waar jij je fijn bij voelt en besteedt het uit. In overleg is ontzettend veel mogelijk, krijg jij precies wat je wilt en het scheelt je ontzettend veel tijd (en frustraties).

Tip 4: Blijf positief

Ondernemen gaat niet altijd over rozen. Er komen momenten dat je het even niet meer ziet zitten, en misschien wil je er helemaal de brui aan geven. Blijf positief! Ook in het ‘normale’ leven kom je moeilijke situaties tegen. Dat hoort er gewoon bij. Mijn onzekerheid heeft me soms echt doen twijfelen of ondernemen echt iets voor me is. Hoe in vredesnaam kan ik hier een boterham mee verdienen? Toch ben ik in mijn bedrijf blijven geloven. Ik bleef positief en ik voelde dat het goed zou komen. En inderdaad, mijn vertrouwen in mezelf en mijn onderneming was niet voor niets: ik ga steeds meer mooie samenwerkingen met vrouwelijke ondernemers aan.

Tip 5: Houd overzicht

Bij het woord administratie gaan bij de meeste mensen gelijk de nekharen rechtovereind staan. Geen zin, kan ik niet, vind ik niks aan… Bye, bye excuses, doe het gewoon! Er is niks irritanter dan dat je geen overzicht in je financiën hebt. Ondernemen kan niet zonder je boekhouding doen. Misschien ben ik een uitzondering, maar ik vind boekhouden superleuk om te doen. Elke vrijdagmiddag zit ik een half uurtje aan mijn boekhouding en weet ik gelijk hoe de financiële vlag van Lilly and the City er bij hangt.

Tip 6: Durf te investeren

Met investeren bedoel ik niet alleen geld, maar ook in tijd en in jezelf. Een bedrijf opzetten gaat niet over een nacht ijs, daar moet je best veel tijd in steken. Dat kan dus betekenen dat je sommige dingen (tijdelijk) moet laten. Investeren in jezelf vind ik ook ontzettend belangrijk. Zelf heb ik aardig wat struggles moeten overwinnen en ben ik mezelf behoorlijk tegengekomen. Met knikkende knietjes heb stappen gezet waarvan ik niet wist dat ik het kon. En weet je, al die investeringen die ik gedaan heb is het me meer dan waard geweest. Lilly and the City is up and running, en het allerbelangrijkste is dat ik ontzettend veel plezier heb in mijn werk én in het ondernemen.

virtual assistant groningen

Hoe nu verder?

Ik ben klaar voor de volgende stap: het professionaliseren van mijn bedrijf. Zeg maar van een B-merk, naar een A-merk. Om mijn bedrijf next level te tillen heb ik de Anouk Kral, Personal Brand Activator, in de arm genomen. En het leuke is, hier is een super leuke samenwerking uit ontstaan: ik ben nu Anouk haar virtual assistant. Zo kan het dus lopen, leuk toch?

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik met ontzettend veel plezier terugkijk op mijn eerste jaar als ondernemer. Met downs, maar vooral met heel veel ups!

Liefs Lilly