Voor een klant ben ik een webshop aan het maken, vind ik echt superleuk om te doen. Ik vind het zelfs zo leuk dat ik helemaal de kriebels krijg om mijn eigen webshop te openen. Kan ik alle fashion items verkopen die zelf graag wil hebben. Klinkt als een fantastisch plan, wat jij? Maar wat komt er allemaal bij kijken en hoe pak je het aan? Nou zo: in 8 stappen je eigen webshop beginnen.

Geen tijd om te lezen? Listen up & enjoy!

Winkeltje spelen

Toen ik klein was heb ik met vriendinnetjes heel wat uren ‘winkeltje’ gespeeld. We zochten allerlei spulletjes bij elkaar die we leuk uitstalden, de prijskaartjes knipten we uit een stuk papier en de kassa was gewoon een Tupperware bakje. Uren konden we ons hiermee vermaken. Als ik aan die momenten terugdenk krijg ik gelijk een big smile op mijn gezicht en voel ik vrolijke vlinders in mijn buik fladderen.

Zal ik een webshop beginnen?

Kurt, de eigenaar van de superleuke kledingzaak House of Chambers, help ik met het restylen van zijn website, inclusief de webshop en Instagram-shopping. Superleuk om te doen. Wat het extra leuk maakt is dat het om kleding gaat. Kleding + shoppen + internet = I like it a lot. Of eigenlijk: I love it!

House of Chambers in Groningen

Nu ik helemaal in to het maken van een webshop en Insta-shopping ben merk ik dat het iets in me los maakt. Het voelt een beetje zoals vroeger, dat ‘winkeltje spelen’-gevoel waar ik het net over had, inclusief de vlinders die ik mijn buik fladderen. Hoe leuk zou het zijn om mijn eigen webshop te runnen, om op een volwassen manier winkeltje te spelen? Wauw sounds good. Of beter gezegd: sounds great!

Helemaal verdiept in de wondere wereld van de webshops…

Maar wat komt er bij het openen van een webshop allemaal kijken? Het lijkt niet zo moeilijk. Of zie ik iets over het hoofd? Let’s find out: welke stappen moet je zetten om een webshop te beginnen?

In 8 stappen je eigen webshop beginnen

1. Maak een concreet plan

Je bruist vast van de ideeën voor je eigen webshop. Hartstikke leuk natuurlijk maar alles behalve overzichtelijk. Maak eerst een concreet plan en stel jezelf vragen als:

 • Welke producten wil ik verkopen?
 • Wie is mijn ideale klant?
 • Op welke behoefte van mijn ideale klant kan ik inspelen?
 • Hoe onderscheid ik me van anderen?
 • Hoe ziet mijn concept eruit?

Zet dit op papier en je hebt een mooie basis voor je webshop.

2. Is je idee winstgevend?

Met producten verkopen alleen ben je er nog niet. Het is belangrijk om uit te zoeken of er voldoende marge op je producten zit om de bijkomende kosten te dekken. Denk hierbij aan kosten als verzending, verpakkingsmateriaal en bijvoorbeeld het hosten van je webshop. Als je dit op een rijtje zet krijg je gelijk inzicht of je idee kans van slagen heeft.

3. Name it en claim it

What’s in a name? Nou best veel! Bij het kiezen van de naam van je webshop kun je rekening houden met:

 • Is de naam die je in gedacht hebt al in gebruik door een ander bedrijf?
 • Lijkt de naam op een al bestaand bedrijf?
 • Zegt de naam iets over de producten die je wilt verkopen? Op zich kan een naam compleet los staan van je aanbod. Als je naam bijvoorbeeld warmewintertruien.nl heet weet een klant wel gelijk welke producten hij of zij bij jou kan kopen.

4. Een webshop (laten) bouwen

Je hebt verschillende manieren om een webshop te bouwen. Ben je zelf een beetje handig? Dan kun je vrij eenvoudig via bijvoorbeeld Jouwweb.nl een webshop maken. Ook een WordPress website met een Woocommerce webshop is een prima optie. Maar er zijn meerdere softwareprogramma’s op de markt waar je een webshop mee kunt maken. Ben je zelf niet heel handig in dit soort dingen? Dan kun je een webshop huren of er eentje laten maken.

5. Op naar de Kamer van Koophandel

Je webshop inschrijven bij de Kamer van Koophandel is wel even een moment om trots op jezelf te zijn: you go for the real thing!

6. Belangrijke bijzaken

De volgende stap is het regelen van belangrijke ‘bijzaken’. Hiermee bedoel ik zaken als:

 • Hoe kunnen klanten op je webshop betalen?
 • Via welke partij worden de bestellingen gestuurd?
 • Onder welke voorwaarden kunnen klanten items in je webshop kopen?

Misschien is dit niet het meest leuke ‘klusje’. Wel is het super belangrijk dat je deze zaken goed geregeld hebt.

7. Wetgeving enzo

Ook dit is niet de meest sexy stap bij het openen van je webshop. Toch moet je als webshop-eigenaar aan een aantal wetten voldoen. De ‘Wet Koop op afstand‘ is een van deze wetten. Verdiep je er in zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

8. Go for it!

Wachten op het perfecte moment om je webshop te lanceren bestaat niet. Dus als je bovenstaande stappen allemaal geregeld hebt zeg ik: go for it!

En dan de grote vraag: open ik mijn eigen webshop? Dat laat ik nog even in het midden. To be continued…

Liefs Lilly